DX-ing öppnade världen.
DX-ing var den helt nya hobbyn som blev populär bland många ungdomar på 50-talet. Via kortvågsradio avlyssnades radiostationer världen över. Man skrev en lyssnarrapport där frekvens, tid och datum noterades så noggrant som möjligt.
Sena kvällar och tidiga morgnar satt man ofta med örat intill radions högtalare och rattade in stationer från länder på andra sidan jordklotet. Syd och Mellanamerika samt bortre Asien var mycket eftertraktade verifikationskort att få hämta på posten.
Lyssnarrapporter skickades sedan via Teknikens Världs Radioklubb vidare till radiostationerna. Efter några veckor, ibland månader, kom ett verifikationskort på posten som tack och ett bevis på att man lyssnat på radiostationen. Dessa kort blev samlarobjekt som det gällde att få många av. Jag hade något över 100 verifikationskort från ett 70 tal länder. Tyvärr blev samtliga stulna, (frånsett de på sidan) vid ett förrådsinbrott i Kalhäll 1965.
Vi bildade en DX klubb på Gotland med namnet Rymdvågen. Vi kallade också till klubb-möten, en gång per månad. Lokal fick vi låna av kommunen som också bidrog med stencil-apparat så att vi kunde ge ut en liten klubbtidning  i A4-format.
Det var ett måste att ha en bra radio, helst med uppdelade kortvågsband. Dessutom en longwireantenn och flera  dipolantenner, gärna då så högt uppsatta som möjligt.
1955 hade jag förmånen att få göra en resa med buss genom europa ner till nordafrika. Jag tog då den här bilden av VOA radiostation i Tanger.
Till hjälp fanns då den utmärkta World Radio Handbook. Där var alla länders radiostationers  frekvenser, tider, sändeffekt samt adresser noga angivna. För de allra flesta stationer krävdes att man skickade med en internationell svarskupong för att  vara säker på att få ett svar. (en portokupong)
Året 1955 var en av höjdpunkterna i min ungdom. Chefen för Teknikens Världs Radioklubb, Arne Skog, ringde upp och ville att jag skulle komma upp till Stockholm för ett besök och en radiointervju. Det blev en inspelning som sedan sändes från Voice Of Americas Relystation i Tanger, nordafrika. Härifrån hade TVR med Arne Skog regelbundna sändningar på svenska.
Vår DX-klubb Rymdvågen var lokalklubb till tidningen Teknikens Världs Radioklubb.


Det finns idag SDXF om man är intresserad.
http://www.sdxf.se
En del radiostationer hade sändningar även på svenska. Bl.a. Quito i Ecuador som
hade den kända rösten, Ellen Campana.
Radio Madrid, Spanien
Radio New Delhi. Indien.
Radio Kairo, Egypten.
Stäng
Stäng